Heb je nog een gasfornuis staan? Vervang dit dan door een keramische, elektrische of inductiekookplaat. Een anti-overkookplaatje is beslist ook het overwegen waard: als je dit plaatje in je kookpot gooit, begint het te rinkelen zodra je water, pasta, rijst,… aan het koken gaat.
Kook je toch nog met een gasfornuis? Lees dan de extra tips op onze website.
Als je partner niet meer veilig kan omgaan met scherpe messen en scharen, kan je deze best opbergen. Net zoals frietketels, lucifers, aanstekers, schoonmaakmiddelen en medicijnen. Zorg er wel voor dat je partner zijn of haar eigen medicijnen inneemt zoals voorgeschreven door de arts. Een pillendoos met alarm kan dan een handig hulpmiddel zijn.
“Kook je toch nog met een gasfornuis? Wees je er dan van bewust dat iemand met dementie het gas onbewust kan laten branden nadat de pannen van het vuur zijn genomen, of vergeet het gas aan te steken als de gaskraan al open gedraaid is. Daarom kan het handig zijn om een rookmelder en eventueel een gasdetector in de keuken te installeren.
Je kan ook investeren in speciale beveiliging voor je gastoestel:
- Als je bijvoorbeeld een beschermknop laat installeren waarbij de andere knoppen van het gasfornuis afgeschermt zijn, dan voorkom je da de knop per ongeluk wordt ingeschakeld.
- Om te voorkomen dat het gas aangezet wordt zonder een vlam is er ook éénknopsbediening. Dan hoef je niet met een lucifer of aparte knop het fornuis aan te steken.
- Je kan ook timers installeren op de gasleiding zodat je kan regelen dat de gastoevoer na een bepaalde tijd automatisch stopt.
- Duurdere opties zijn nieuwe gasfornuizen met bijvoorbeeld een ionisatiebeveiliging. Daarvoor kan je kiezen als je gewend bent om te koken op gasvuur en het toch veilig wil houden. Het is een soort vlambeveiliging die ervoor zorgt dat de gastoevoer stopt wanneer een vlam uitgaat.
Laat als deze aanpassingen zeker doen door een erkend installateur!