Met het verdwijnen van de telefooncel uit het straatbeeld is het noodzakelijk om altijd je gsm op zak te hebben. Heb je nog geen gsm omdat het te ingewikkeld is? Tegenwoordig bestaan er ook modellen met grote toetsen die gemakkelijk in gebruik zijn. Als je dan merkt dat je in het oog gehouden wordt op straat, dan kan je je gsm gebruiken. Doe alsof je in gesprek bent met een vriend, ook al is er niemand aan de lijn.
Ook als je een situatie niet vertrouwt, bel je het best een vriend of familie en vertel je hen waar je bent en voor hoe lang. Je kan dan afspreken om regelmatig telefonisch contact te houden. Daarnaast biedt je gsm op cruciale momenten ook werkelijk een levenslijn.
Met deze aandachtspunten ben je helemaal gewapend met je gsm:
- Zorg dat de batterij volledig is opgeladen
- Laat je gsm aan staan, zet hem dus nooit helemaal uit
- Programmeer er de belangrijkste telefoonnummers in, zoals familie, politie, dokter, buren, vrienden,…
- Zet in je contactenlijst ook ICE-nummers. Bij een noodgeval (‘In Case of Emergency’) weten hulpdiensten dat ze deze nummers dienen te verwittigen voor meer informatie. Noteer ze in je lijst bijvoorbeeld als volgt: ‘ICE 1 Pauline’, ‘ICE 2 zoon Paul’,…
Ook zeer nuttig is een persoonlijke alarmknop zodat je alarm kan slaan wanneer je je bedreigd voelt of je dringende hulp nodig hebt. Draag zo’n alarmknop ook in je eigen woning, bijvoorbeeld voor wanneer je gevallen bent en je niet meer naar de telefoon kan. Neem contact op met je mutualiteit of plaatselijk OCMW voor meer informatie.
Hoe zo’n seniorenalarm of een persoonlijke alarmknop werkt kan u ook terugvinden op volgende site: www.seniorenalarm.eu.