Skip to main content
Home Provincie Limburg

Main navigation

  • Home
  • Preventietips
  • Nieuws
  • Contact

Senioren en veiligheidSeniorenquiz

crimecontrol

Bestel een opleiding

Voel je overal veilig

Ondanks je leeftijd sta je nog actief in het leven. Uitstapje hier, ritje daar, hobbynamiddag bij vrienden… Deze activiteiten houden je fit en scherp van geest. En ze bezorgen je ongekende levensvreugde. Om het aangenaam en comfortabel te houden, hebben we voor jou enkele aandachtspunten samengebracht. Zo kan je nog lang en zorgeloos doen wat je graag doet.

shield

Slimmer dan een slechterik

Veiliger leven is makkelijker dan je denkt. Vaak hoef je slechts een paar logische stappen te volgen. En toch worden deze regelmatig vergeten. Maak ze daarom tot jouw routine. Zo ben je de slechterik sneller af.

  • Stippel je route op voorhand uit en kies het veiligste traject. Dat is niet altijd de kortste weg.
  • Kies voor goed verlichte en bewoonde wegen. 
  • Ga zo weinig mogelijk naar onveilige plaatsen. Plaatsen of situaties die je niet helemaal vertrouwt, ga je best vooraf eens bekijken of ga er naar toe met z’n tweeën.
  • Hang nooit naamplaatjes, adressen of persoonlijke informatie aan sleutelbossen.
  • Hou sleutelbossen voor wagen, huis, werkplaats,… gescheiden.
  • Beschouw je sleutels zoals je identiteitskaart: geef ze niet zomaar met iemand mee en vermijd het uitlenen ervan.
handtas

Handtas in de hand

Laat je niet verleiden om een wapen te dragen. Het biedt je een vals veiligheidsgevoel en verhoogt alleen maar de agressie bij je aanvaller. Moet je je toch verweren in een situatie? Maak dan gebruik van de voorwerpen die je bij je draagt, zoals sleutels of een tas.

kalender

Doe eens wat anders

Een strak schema elke week maakt je voorspelbaar. En die voorspelbaarheid kan gebruikt worden door mensen met slechte bedoelingen om een inbraak te plegen. Doorbreek daarom regelmatig je routine: ga eens op een andere dag fietsen, laat je vrienden tot bij jou komen, doe boodschappen op een andere dag…

gsm

Veiliger door technologie

Met het verdwijnen van de telefooncel uit het straatbeeld is het noodzakelijk om altijd je gsm op zak te hebben. Heb je nog geen gsm omdat het te ingewikkeld is? Tegenwoordig bestaan er ook modellen met grote toetsen die gemakkelijk in gebruik zijn. Als je dan merkt dat je in het oog gehouden wordt op straat, dan kan je je gsm gebruiken. Doe alsof je in gesprek bent met een vriend, ook al is er niemand aan de lijn.

Ook als je een situatie niet vertrouwt, bel je het best een vriend of familie en vertel je hen waar je bent en voor hoe lang. Je kan dan afspreken om regelmatig telefonisch contact te houden. Daarnaast biedt je gsm op cruciale momenten ook werkelijk een levenslijn. 

Met deze aandachtspunten ben je helemaal gewapend met je gsm:

  • Zorg dat de batterij volledig is opgeladen
  • Laat je gsm aan staan, zet hem dus nooit helemaal uit
  • Programmeer er de belangrijkste telefoonnummers in, zoals familie, politie, dokter, buren, vrienden,…
  • Zet in je contactenlijst ook ICE-nummers. Bij een noodgeval (‘In Case of Emergency’) weten hulpdiensten dat ze deze nummers dienen te verwittigen voor meer informatie. Noteer ze in je lijst bijvoorbeeld als volgt: ‘ICE 1 Pauline’, ‘ICE 2 zoon Paul’,…

seniorenalarmOok zeer nuttig is een persoonlijke alarmknop zodat je alarm kan slaan wanneer je je bedreigd voelt of je dringende hulp nodig hebt. Draag zo’n alarmknop ook in je eigen woning, bijvoorbeeld voor wanneer je gevallen bent en je niet meer naar de telefoon kan. Neem contact op met je mutualiteit of plaatselijk OCMW voor meer informatie.
Hoe zo’n seniorenalarm of een persoonlijke alarmknop werkt kan u ook terugvinden op volgende site: www.seniorenalarm.eu. 

Let op je houding

Als je je op straat angstig of onveilig voelt, verberg dit dan voor anderen. Loop rechtop en kijk om je heen, zo laat je merken dat je alert en zelfzeker bent. En dat is heel wat minder aantrekkelijk voor mensen met slechte bedoelingen. Ga daarom ook nooit in op een provocatie.

Eventueel kan je ook het gezelschap van andere mensen opzoeken, zoals medereizigers aan je bushalte of in de trein. Zet je op een lege bus zo dicht mogelijk bij de chauffeur. 

Ontstaan er toch problemen? Probeer dan steeds controle te houden over jezelf én de situatie. Laat je niet verleiden tot een paniekreactie zoals geweld of op de vlucht slaan. Het efficiëntste is vaak om veel lawaai te maken, zodat mensen je opmerken. Begin luider te praten en roep een paar keer ‘neen!’. Zo zijn je intenties helemaal duidelijk.