Nieuws

vrouw controleert rookmelder

Publicatiedatum:

Wees waakzaam: Valse ‘controleurs van rookmelders’

Sinds begin dit jaar is het verplicht dat iedere woning uitgerust is met rookmelders om brandgevaar of CO-vergiftigingen te vermijden. Oplichters en dieven maken hiervan gebruik om zich uit te geven voor controleurs van de Vlaamse overheid of van een gemeentedienst om de aanwezigheid van rookmelders na te gaan.

Het doel van deze valse controleurs is om in uw woning kostbare voorwerpen te ontdekken of om persoonlijke gegevens te bekomen waarmee ze mogelijk fraude kunnen plegen. 

 

Het agentschap Wonen Vlaanderen is formeel dat er geen controleurs aangesteld werden om de rookmelders te controleren en ook bij Vlaamse steden en gemeenten lopen geen initiatieven waarbij men controleurs op de baan stuurt. Indien dit toch zou opgestart worden, zal er veelal vooraf een afspraak gemaakt worden voor een controle.

 

Wees dus voorzichtig wanneer iemand bij je thuis langs komt onder het mom van ‘controleur van de branddetectie’. Vraag steeds om legitimatie in combinatie met een identiteitskaart. Een T-shirt met het logo van de stad, gemeente of van de Vlaamse overheid volstaat niet, laat je niet misleiden door een outfit.

 

Geef deze raad ook door aan vrienden, familie en kennissen, zeker aan mensen die maatschappelijk kwetsbaar zijn. Je kan ook je BIN-coördinator op de hoogte brengen zodat hij/zij de andere inwoners van je wijk kan op de hoogte brengen.

Wij raden aan om de politie te verwittigen wanneer je in aanraking komt met valse controleurs.

 

 

Ga volgende dingen na:

  • Willen of kunnen ze geen ID of legitimatie voorleggen
  • Vertrekken ze met een smoes zonder zich te identificeren
  • Je hebt twijfels over de echtheid van het uniform of de legitimatiekaart
  • Je hebt een gevoel van wantrouwen ten opzichte van de controleurs

 

Bronnen:

https://www.demorgen.be/nieuws/vlaamse-regering-waarschuwt-voor-valse-controleurs-van-rookmelders~b6fa1436/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200109_04799125