Nieuws

Zakkenrollers

Publicatiedatum:

Zakkenrollers

Een luchthaven, een shoppingcenter, of gewoon een drukke winkelstraat... Overal waar er veel mensen samenkomen loop je het risico dat er ook zakkenrollers aanwezig zijn. Wat een leuke uitstap zou moeten zijn, kan zo uitdraaien op een dag vol stress waarin je letterlijk en figuurlijk een pak “lichter” werd gemaakt. Niet alleen de financiële kater die je hier aan over kan houden speelt een rol, ook de administratieve rompslomp die het met zich meebrengt om ID, rijbewijs, bankkaarten, etc te blokkeren en opnieuw aan te vragen heeft heel wat voeten in de aarde. Om nog maar te zwijgen over alle info en de leuke foto’s die op je smartphone opgeslagen werden.

Het profiel van een gauwdief is meestal niet te herleiden tot één type. Je hebt zowel daders die individueel opereren, anderen slaan dan weer toe in groep. In grootsteden zie je vaak dat dit soort criminaliteit eerder georganiseerd is, waarbij soms ook kinderen worden ingezet. Kenmerkend voor zakkenrollers is dat ze hun slachtoffers echt wel zorgvuldig uitkiezen. Vooral mensen die niet oplettend, afgeleid en verstrooid zijn vormen heel aantrekkelijke doelwitten. In die zin is het niet raar dat dikwijls ouderen, maar ook toeristen worden geviseerd.

Daarom kan het handig zijn om een aantal technieken van zakkenrollers onder de loep te nemen en extra alert voor te zijn mocht je dit herkennen.

 • Sandwich: Veel gebruikte techniek bijvoorbeeld aan toegangspoorten van metro ingangen, op treinstellen of op plaatsen waar personen door veiligheidspoortjes dienen te gaan. 2 personen werken samen met elkaar. De eerste persoon (stopper) loopt voor het slachtoffer uit en stopt plots abrupt waardoor de ingang wordt geblokkeerd en je er haast tegen botst. In de verwarring steelt de 2e persoon (de trekker) de inhoud van je handtas, rugzak of je portefeuille.
 • De danser: Wanneer je aan het kuieren bent in één van de grootsteden of centrumsteden zie je plots dat een aantal jongeren of zelfs kinderen beginnen te dansen. Je wordt hierdoor aangetrokken en net als een aantal andere mensen sta je even stil om hiernaar te kijken. Ook dit kan een moment zijn dat in scène werd gezet. De kinderen trekken de aandacht terwijl de volwassen leden van de bende op zoek gaan naar verstrooide slachtoffers.
 • Rug aan rug techniek: Veel gebruikte techniek in restaurants en/of café. De dader kiest de stoel uit achter het slachtoffer en komt zo “rug aan rug” te zitten. Daarna legt deze zijn jas over de stoelleuning om zo ongezien bij de handtas of shopping tassen van het slachtoffer te komen.

Hoe voorkomen? Alertheid is nog steeds het beste wapen tegen deze vorm van criminaliteit. Probeer zoveel mogelijk jouw tassen voor je te houden (bijvoorbeeld op een perron of op een roltrap) en maak ook fysiek contact hiermee. Vermijd ook dat portefeuille of smartphone in één van je achterzakken van je broek worden gestoken. Wanneer er toch mensen proberen om je te blokkeren, vraag deze op een assertieve manier om plaats te maken en scan de omgeving.


Algemene tips :

 • Hou treinkaarten en toegangsbadges steeds bij de hand. Hierdoor ga je vermijden dat je jouw portefeuille dient boven te halen op een moment dat je net wat minder aandachtig bent. Indien je toch je portefeuille dient te openen, probeer de inhoud uit het zicht van anderen te onttrekken.
 • Beperk de hoeveelheid cash geld dat je op zak hebt. Maak vooral gebruik van bankkaarten. Deze blijven een veel veiliger betaalmiddel.
 • Probeer zo weinig mogelijk waardevolle goederen in jouw rugzak/handtas op te bergen. Indien je het toch zou doen, maak gebruik van verborgen compartimenten in deze tas, die niet gemakkelijk toegankelijk zijn.
 • Draag je rugzak/tas niet op je rug, zeker niet op drukke plaatsen. Probeer deze eerder tussen arm en lichaam geklemd te houden.
 • Behoud een gezonde dosis alertheid en wees extra waakzaam wanneer personen je proberen af te leiden of jouw aandacht te trekken.
 • Hou je handtas steeds dicht bij je en sluit deze indien mogelijk af met een ritssluiting.
 • Wees aandachtig wanneer je bij een aankoop jouw pincode van je bankkaart dient in te geven. Kijk zeker of niemand hierop staat toe te kijken en bedek steeds met je andere hand het klavier.
 • Plaats geen waardevolle items ( smartphone, portefeuille, ..) op de tafel in restaurant of café. Voor je het weet ben je afgeleid en kunnen deze spullen worden gestolen.
 • Probeer het gebruik van je smartphone te beperken wanneer je over straat loopt. Hiermee geef je aan mogelijke zakkenrollers aan dat je niet alert bent en vorm je een aantrekkelijk doelwit voor hen.
 • Programmeer vooraf de nummers van Cardstop & Docstop ( hieronder vermeld) in jouw GSM. Hierdoor kan je meteen de juiste diensten contacteren mocht je ooit slachtoffer worden. Indien je toch slachtoffer zou worden:
  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.
  • Blokkeer onmiddellijk al je bankkaarten. Dit kan je doen door het nieuwe gratis nummer van cardstop te bellen : 078/170.170 
  • Om te vermijden dat je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs frauduleus zou worden gebruikt wordt aangeraden om meteen Docstop te bellen. Dit kan je doen met het nummer 00800/2123 2123. Ook dit is een gratis nummer dat 7 dagen op 7 en en 24 uur op 24 bereikbaar is.

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s