Nieuws

Wees voorzichtig als de bel gaat

Publicatiedatum:

Wees voorzichtig als de bel gaat!

Onverwacht bezoek komt al eens voor. Wees voorzichtig, want niet iedereen heeft altijd de beste bedoelingen.

Oplichters maken gebruik van de babbeltruc: even een praatje slaan, een zielig verhaal vertellen, …

Dit doen ze om kostbare bezittingen of geld te stelen. Wees je bewust van de gevaren en maak gebruik van enkele preventieve tips om je te wapenen tegen een woningoverval.

  • Doe de deur niet zomaar open. Kijk door het raam, de intercom,… alvorens de deur te openen. Zo weet je wie er voor de deur staat voor je ze opendoet. Dieven en overvallers zijn namelijk sluw en inventief. Ze komen gekleed in uniform, kostuum, met kinderen,…
  • Een kierafstandhouder biedt de mogelijkheid om de deur op een kier te zetten. Laat dit eventueel instaleren of maak gebruik van een kijkgaatje in de deur.
  • Er is geen specifiek tijdstip waarop een overval plaatsvindt. Wees dus op elk moment van de dag op je hoede bij onbekend bezoek.
  • Woon je in een appartementsgebouw, doe de deur dan enkel open voor jouw bezoek.
  • Vraag steeds waarom de persoon op bezoek komt en wie hij juist is. Vraag naar een identiteitskaart en legimitatiebewijs, want een legimitatiebewijs kan makkelijk nagemaakt worden.
  • Handteken nooit zomaar een document van een bedrijf (vb. verlening contract van een energieleverancier) zonder hiernaar gevraagd te hebben.
  • Je kan steeds naar het bedrijf zelf bellen om na te vragen of er effectief iemand zaken komt uitvoeren als je hier niet van op de hoogte bent. De kans is namelijk klein dat iemand van de bank, verzekeringsmaatschappij of thuiszorg onaangekondigd aan de deur staat.
  • Wees voorzichtig met het doorgeven van persoonlijke informatie. Medewerkers zullen nooit naar jouw pincode of bankkaart vragen. Bewaar kostbare voorwerpen of geld uit het zicht van voorbijgangers.
  • Wil je iets nemen, bijvoorbeeld je telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe de deur dicht. Neem nooit je portemonnee mee naar de deur.
  • Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar vraag de reden en bel zelf het alarmnummer.

 

Bronnen:

https://hetccv.nl/fileadmin/Bestanden/Bestellen/PKVW/A4flyerWoningoverval__JH31.01.2017_.pdf

https://www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/onderwerpen/high-impact-crimes/preventietips-woningoverval.pdf

https://www.ennia.com/preventiewinkel/preventietips/beroving-en-overval-preventietips/

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s