Nieuws

Publicatiedatum:

Wat is een app en welke mogen niet ontbreken op je smartphone?

Onderzoek heeft uitgewezen dat ouderen hun smartphone voornamelijk gebruiken om te bellen, sms’en en mailen. Apps zijn iets minder populair maar openen wel veel mogelijkheden. Hieronder wordt eerst even stilgestaan bij wat een app juist is en hoe je er voorzichtig mee omspringt. Vervolgens worden enkele handige apps opgesomd.

Een app (applicatie) is een klein programmatje dat je kan installeren op een tablet of mobiele telefoon. Apps kunnen onder andere spelletjes, navigatieprogramma’s, fotobewerkingsprogramma’s of nieuwsprogramma’s zijn. Een app kan je downloaden in een app store en vraagt toegang tot bestanden en programma ́s op je apparaat. Er zijn zowel betalende als gratis apps. Vooraleer je een app downloadt doorloop je best even deze checklist. Hiermee voorkom je dat je een app uit onbetrouwbare bron installeert en dat je de app meer rechten geeft dan je wilt.

 1. Controleer de bron Ken je de ontwikkelaar en aanbieder van de applicatie? Zo niet, dan kan je hen best even opzoeken op Google of op consumentenwebsites.
 2. Populariteit Als een app populair is en al heel veel gedownload werd, dan is er een grote kans dat de applicatie veilig en betrouwbaar is. Wees waakzaam als de app nog maar zelden gedownload is.
 3. De voorwaarden Als je de voorwaarden leest kan je nagaan tot welke info en functies de app toegang heeft. Zo kan een applicatie toegang vragen tot je berichten, foto’s, locatie en microfoon.
 4. Updaten De ontwikkelaars van apps brengen regelmatig updates uit. Deze verbeteren zowel de functionaliteit als de beveiliging. Installeer deze updates zodat je kunt genieten van de nieuwe mogelijkheden, maar de app bovenal zo veilig mogelijk gebruikt.

Hieronder worden enkele handige applicaties opgesomd:

 • WhatsApp
  Met WhatsApp kan je berichten versturen en ontvangen zonder hiervoor te betalen. Zelfs foto’s en filmpjes kan je gratis versturen. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding. De app is zeer populair bij jongeren, zo kan je je kinderen of kleinkinderen dan ook gemakkelijk bereiken. Ook is er een mogelijkheid om een groep aan te maken waardoor je je bericht naar meerdere mensen tegelijk verzendt. Zo kan je bijvoorbeeld een groep voor je familie aanmaken waarin je je vakantiefoto stuurt. Dit is een zeer handige applicatie voor wanneer jijzelf of diegene die je wilt bereiken op vakantie is want het kost niets.
 • MedAlert
  Dit is een app die handig is wanneer je iemand bent die medicatie dient te nemen. Je kan in de app ingeven welke dosis van welke medicijnen je moet innemen. De app herinnert je er dan aan wanneer het tijd is om je medicijnen te nemen en houdt ook bij hoeveel voorraad je nog hebt. Vervolgens kan je dan na de herinnering aangeven of ze daadwerkelijk ingenomen werden zodat de app dit kan bijhouden.
 • NMBS en De Lijn
  Beide vervoersmaatschappijen hebben een handige app waarin je de dienstregeling kan terugvinden. Ook kan je via de app een ticketje kopen. Om de dienstregeling te vinden geef je je start- en eindlocatie in en je vertrekuur of -dag. Vervolgens zie je dan de treinen of bussen die je kan nemen. Dit kan handig zijn wanneer je je wilt verplaatsen en niet meteen een computer bij de hand hebt.
 • Moet ik naar de dokter?
  Indien je klachten hebt maar twijfelt of ze wel ernstig genoeg zijn om voor naar de dokter te gaan, dan kan je deze app gebruiken. De ‘Moet ik naar de dokter?’-app stelt je eenvoudige vragen waar je zelf op kan antwoorden om te beoordelen of een bezoek noodzakelijk is. Hiernaast geeft de app ook advies over hoe je de klachten kan aanpakken. Er zijn te veel nuttige apps om deze elk afzonderlijk toe te lichten. De volgende zijn wel nog het vermelden waard: app 112, de app van je bank, YouTube, Google Maps, Buienrader.

Indien je de smaak te pakken hebt gekregen kan je op de volgende sites de volledige lijst terugvinden:

 • https://www.woonz.nl/informatie-inspiratie/actueel-cat/10-handige-apps-voor-senioren/
 • https://veiliginternetten.nl/themes/basisbeveiliging/apps/
   

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s