Nieuws

Publicatiedatum:

Veilig online shoppen

De kerst- en eindejaarsperiode is opnieuw aangebroken en dat betekent cadeautjestijd. Zonder je huis uit te komen en het koude winterweer te trotseren kan je vanuit je luie zetel voor iedereen online het gepaste kerstgeschenk uitzoeken. Online winkelen houdt wel enkele gevaren in: door verschillende trucs worden mensen immers om de tuin geleid en wordt geprobeerd om persoonlijke en financiële gegevens te verzamelen van online shoppers. Deze makkelijke manier van winkelen is dus niet geheel zonder gevaren. Er zijn enkele dingen die je maar beter in overweging kan nemen voor je eraan begint. Hieronder alvast een aantal tips om de decembermaand veilig door te komen en stressvrij te shoppen:

  1. Shop alleen online bij bekende winkels die een goede reputatie hebben. Als je twijfelt, zoek de naam van de winkel dan eens op om te kijken of er recensies of negatieve informatie te vinden is.
  2. Als je een merkproduct koopt voor een fractie van de prijs, wees op je hoede.
  3. Wees voorzichtig als je gratis staaltjes bestelt en je de gegevens van je kredietkaart moet geven. Vaak teken je dan in op een betalende abonnementsformule.
  4. Pas op met bestellingen via sociale media. Je weet niet via welke website je dan bestelt en dat kan gevaren inhouden.
  5. Maak alleen geld over naar buitenlandse bankrekeningen als je de ontvanger persoonlijk kent.
  6. Controleer je afschriften regelmatig op onregelmatigheden.
  7. Gebruik steeds je gezond verstand als een nieuwe versie wordt aangeboden van een product dat nog niet uit kan zijn of als producten heel goedkoop of heel snel leverbaar zijn. Dit kan een teken zijn van bedrog. Niet vertrouwen dus!
  8. Als gevraagd wordt om persoonlijke informatie op te geven zoals je bankrekeningnummer, controleer dan in de adresbalk van je browser of het adres wel degelijk van de online winkel is. Als het adres begint met “https”, gaat het wellicht om een beveiligde en dus betrouwbare website.
  9. Loopt er toch wat fout, vul dan een klachtenformulier in op www.mijnkaart.be

Hou deze tips in het achterhoofd wanneer je online aan het shoppen bent. Zo hoef je je geen zorgen te maken of je pakje wel zal aankomen of niet. Veel winkelplezier!

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s