Nieuws

Het is belangrijk om voor je vertrekt je wagen grondig te controleren

Publicatiedatum:

Veilig onderweg

Veel mensen gaan met de wagen op vakantie. Dit kan gevaren met zich meebrengen. Enkele aandachtspunten: 

Het is belangrijk om voor je vertrekt je wagen grondig te controleren. 

Je controleert best of je spiegels, zetel en hoofdsteunen nog juist zijn afgesteld. 

Je banden controleer je op op slijtage evenals de bandenspanning. Als je op vakantie vertrekt, is je wagen meestal zwaarder geladen, daarom is het aan te raden de bandenspanning te verhogen. Ten eerste is dit belangrijk voor je benzineverbruik. Banden met weinig spanning zorgen ervoor dat de motor harder moet werken en dus meer verbruikt.  Ten tweede zorgt de juiste bandenspanning ervoor dat je bij een noodrem efficiënt en veilig tot stilstand komt. Als laatste is de juiste bandenspanning belangrijk voor voldoende stabiliteit en grip van de wagen.

Je zwaarste spullen plaats je best zo laag mogelijk in de auto, dus niet op bagage drager op het dak. Indien je dit toch doet, zorg dan dat de bagage goed vast gemaakt is. Een bagage box is altijd handig hiervoor.

Controleer eveneens het reservewiel en het gereedschap dat nodig is voor een bandenwissel. Zorg voor voldoende veiligheidshesjes en een brandblusapparaat dat niet vervallen is.

Kijk na of je voldoende verzekerd bent voor deze reis. Of je verzekering geldig is in je vakantieland. Veel maatschappijen bieden een vakantieverzekering aan.

Maak koppies van je rijbewijs en je verzekering-  en inschrijvingsbewijs. Zorg ervoor dat je de originele documenten en eventueel een reservesleutel bij de hand hebt. In geval van diefstal kan je steeds bewijzen dat de wagen jouw eigendom is.

 

Vermoeidheid is een belangrijke factor om een ongeval te krijgen. Vermoeid achter het stuur kruipen, is net zo erg en gevaarlijk als dronken rijden. De combinatie van beiden maakt het natuurlijker nog gevaarlijker. Oorzaken van vermoeidheid kunnen heel verschillend zijn: slecht geslapen, stress, de tijd in de dag, te lang aan één stuk door rijden, ….

Het is belangrijk om goed uitgerust te vertrekken en minstens één keer om de twee uur een pauze in te lassen. Ook als je er ‘bijna bent’ zeker geen rustpauze overslaan. Wanneer je plots erg vermoeid raakt, is het beter om een dutje van 15 à 20 minuten te doen. . Het is aan te raden het rijden te vermijden tijdens de lastige uren: tussen 14u en 16u en tussen 2u en 6u. Op deze uren is het risico op slaperigheid driemaal zo hoog.

 

De wegcode of de verkeersregels zijn niet in elk land hetzelfde. Hierbij enkele voorbeelden : *In Frankrijk word er veel gecontroleerd op snelheid. Er worden meer dan 4.200 snelheidscamera’s (flitsers) ingezet in de zomermaanden. Het is sinds 2015 verboden om rond te rijden met een koptelefoon of oortje waarmee je muziek kan beluisteren of mee kan bellen. *In Zwitserland moet je in bepaalde zones je motor verplicht uitzetten bij een rood licht. Je dimlichten moeten er altijd aan zijn. 

*Als het groene licht begint te knipperen in Oostenrijk, wil dat zeggen dat het licht kort daarna op rood zal springen.

*Als je in Spanje een voorliggend voertuig wilt inhalen is het toegelaten om 20km/u sneller te rijden. 

*In Engeland geldt de regel: voorrang van rechts niet. De voorrang wordt aangeduid op een apart bord.

Ga zeker op zoek naar de belangrijkste verkeersregels van de landen waar je door rijdt op weg naar je vakantiebestemming en uiteraard ook naar de regels die gelden in je vakantieland. Bevraag je tijdig bij de politie van je gemeente of zoek informatie op via internet.

 

Als je vertrekt voor een lange rit in je eigen land of op vakantie in het buitenland, is het goed om enkele algemene tips over veilig rijden in het achterhoofd te houden: 

 • Zorg er altijd voor dat je goed bent uitgeslapen.
 • Wacht niet met tanken tot de brandstofmeter in het rood staat. Je weet op een onbekende weg nooit hoe ver het nog is tot aan het volgende tankstation. 
 • Drink in geen geval alcohol.
 • Leg je smartphone altijd aan de kant.
 • Bij regen moet je vertragen en een grotere afstand bewaren.
 • Bij mist houd je voldoende afstand.
 • Neem een dekentje, water en wat eten mee.
 • (twee) jaarlijkse oogcontrole doen.
 • Vertrouw niet blindelings op je GPS-toestel. Je reisroute op papier en een landkaart in de wagen is zeker en vast aan te raden.

   

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s