Nieuws

Publicatiedatum:

Tips om veilig te verwarmen

De koude wintermaanden zijn weer aangebroken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je huis veilig kan verwarmen. Indien dit niet gebeurt, is er een verhoogde kans op CO-vergiftiging. CO (koolstofmonoxide) is een giftig gas dat je niet kan zien en niet kan ruiken. Mogelijke bronnen van CO zijn: een kachel, een open haard, een schouw, een ketel van de centrale verwarming, een boiler voor warm water en een gasvuur. Om de kans op CO-vergiftiging te verkleinen is het belangrijk om de kamer waarin de verwarmingsbron staat regelmatig te verluchten.

Naast CO-vergiftiging zijn er nog andere mogelijke gevaren bij het verwarmen, zoals de kans op brand. Hieronder staan enkele tips om je huis veilig te verwarmen.

  1. Verlaat nooit de open haard zolang het vuur niet volledig gedoofd is. Ook is het belangrijk om je meubels en tapijten op meer dan een meter afstand van je open haard te leggen en een haardscherm voor het vuur te plaatsen, zelfs als er geen vlammen meer zichtbaar zijn.
  2. Laat de ketel van de centrale verwarming nakijken. Een ketel op stookolie moet elk jaar nagekeken worden en een ketel op aardgas om de twee jaar.
  3. Droog nooit je was in de ruimte waar een centrale verwarming staat. Kleding, lakens... zijn zeer licht ontvlambaar.
  4. Plaats je kachel op steenkool, hout of stookolie zeker niet op een brandbare vloer. Is je vloer wel brandbaar, zorg er dan voor dat er onder de kachel en tot 50 cm rond de kachel een niet-brandbare plaat gelegd wordt.
  5. Laat je schoorsteen elk jaar vegen. Doe daarvoor beroep op een bevoegde schoorsteenveger zodat je er een attest van krijgt.
  6. Zorg ervoor dat er bij het verwarmen met LPG voldoende verluchting is aan de onderkant van het lokaal. LPG is zwaarder dan lucht, daarom is het belangrijk de onderkant te verluchten. Bij aardgas dient er dan weer bovenaan in een lokaal verluchting te zijn.
  7. Plaats elektrische toestellen niet in de omgeving van het bad of de douche. Het is ook belangrijk om deze toestellen niet af te dekken met bijvoorbeeld handdoeken of dekens om brandgevaar te vermijden.
  8. Laat een kapotte boiler, schouw of ketel zo snel mogelijk herstellen! Indien je deze voorzorgsmaatregelen toepast, kan je dubbel zo hard genieten van de warmte in je woning tijdens de koudste periode van het jaar.

Indien je deze voorzorgsmaatregelen toepast, kan je dubbel zo hard genieten van de warmte in je woning tijdens de koudste periode van het jaar.

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s