Nieuws

Publicatiedatum:

Spoofing, kan jij het herkennen?

Spoofing, het zoveelste nieuwe woord dat we vaker horen in de media. Maar wat wil dat nu juist zeggen? Spoofing is een vorm van oplichterij waarbij de dader een valse identiteit aanneemt. Dat klinkt misschien wat vaag maar een waarschijnlijk zeer gekend voorbeeld is het ontvangen van een (phishing)mail van een bank of van je telecomprovider. Die mail zal er betrouwbaar uitzien maar als je verder gaat graven dan ontdek je dat het toch niet de afzender is die je dacht. Via een simpele klik of reactie op een link in die mail, kan de persoon aan de andere kant binnen enkele klikken geld ontvreemden.

Spoofing komt op verschillende manieren voor. Zo is er de e-mailspoofing waarover we het al hadden in bovenstaand voorbeeld. De afzender van de mail kan je vertrouwd lijken, denk maar aan je eigen bank. Als je ergens ook maar twijfels hebt of deze mail echt is of niet, kan je steeds contact opnemen met de bank of de instantie van wie deze komt. Er zijn ook enkele simpele tips die je kan toepassen om te weten of het een al dan niet betrouwbare mail is:

 • Ken je de afzender?
  Kijk deze steeds goed na. De naam kan wel correct lijken maar als je verder gaat kijken en het emailadres wijkt af van een standaard mailadres, dan is het hoogstwaarschijnlijk een nepaccount. Stel de naam van de afzender is “Fortis” maar het emailadres heeft helemaal geen Fortis in de naam na de @, dan kan je ervan uitgaan dat het geen oprechte boodschap is die je ontvangen hebt.

  Nu ook hier zijn uitzonderingen op de regel: Handige fraudeurs maken meer en meer gebruik van de technologie voorhanden waardoor het soms heel moeilijk is om een juist van een vals adres te onderscheiden.
   
 • Staat er een link in de e-mail?
  Kijk dan eerst waar deze link naartoe leidt, NIET door dadelijk op de link te klikken maar door er met de cursor van je muis over te gaan staan. Hierdoor kan je zien wat de website is waar deze je naartoe zal leiden. Heeft die URL niets te maken met het bedrijf van wie de e-mail zou gestuurd zijn? Klik er dan zeker niet op!

   
 • Heeft de e-mail een bijlage?
  Ga daar nooit zomaar op klikken. Door één klik kan je schadelijke software op je computer plaatsen zonder er maar iets van te merken.  Bestanden die eindigen op .exe of .zip zijn vaak risicovol.

   
 • Wordt er gevraagd om gegevens in te vullen?
  Doe dat zeker niet. Veel instanties zullen je nooit via e-mail vragen om info door te geven zoals bankkaartgegevens, identiteitskaartnummer, …

   
 • Krijg je een dreiging tot aanmaning?
  Trap daar niet in! Vaak triggert dit mensen om snel op iets te klikken of een bijlage open te doen. Een gerechtsdeurwaarder of een rechercheur die je in een eerste mail een aanmaning stuurt met daarbij een sterke boete… geloof er niet in.
   
 • Heb je iets gewonnen?
  Altijd leuk natuurlijk! En zo spelen de fraudeurs graag in op gevoelens van de mensheid. Misschien heb je zelfs niet eens aan een wedstrijd meegedaan…

Naast e-mailspoofing is er ook nog websitespoofing. Vaak gaan deze twee hand in hand. Via websitespoofing wordt een website van een organisatie nagemaakt. Criminelen willen dat je via die weg gegevens gaat invullen waar zij verder mee aan de slag kunnen.

We raden aan om zeker een goede virusscanner op je computer te installeren. Sommige telecomproviders bieden deze soms standaard aan in je internetpakket of voor een klein extra maandelijks bedrag, zodat je ineens meerdere toestellen kan beveiligen. Wil je niet dadelijk investeren in een virusscanner? Dan is AVG antivirus bv. een goed alternatief. Je kan online een gratis versie installeren die je een basisbescherming aanbiedt. Een antivirus kan al heel wat tegenhouden maar doet wel geen wonderen. Het is vooral belangrijk om aandachtig te blijven bij mails die je raar lijken.

Laat ons ook telefoonnummerspoofing niet uit het oog verliezen. In deze vorm zal de oplichter een ander telefoonnummer aannemen. Zo bellen ze dan bijvoorbeeld met een nummer uit Nederland, terwijl ze zich helemaal niet in dat land bevinden. Deze spoofing wordt vaak gebruikt onder de vorm van een helpdesk die je opbelt en informatie probeert te vergaren. Vragen ze naar jouw adres, dan zullen ze vaak al een andere locatie aangeven in de hoop dat je dan zegt dat het incorrect is en hun zo onmiddellijk het juiste adres aanreikt. Vaak worden zo je gegevens gebruikt om bijvoorbeeld valse abonnementen af te sluiten bij een mobiele provider. Na enkele onbeantwoorde herinneringen, sturen die een deurwaarder op de zaak af en die komt dan wel bij jou terecht met een ferme rekening voor een gsmnummer dat je waarschijnlijk nog nooit gezien hebt.

Kortom, wees steeds waakzaam met mails en telefoontjes die verdacht lijken. Als je buikgevoel zegt dat er iets niet klopt, zal je vaak ook wel juist zitten.

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s