Nieuws

Publicatiedatum:

Senioren op stap

De zomer is aangebroken, het openbaar leven is opnieuw in gang geschoten, er mogen opnieuw verschillende activiteiten doorgaan, … het klinkt allemaal heel goed! Om het allemaal ook leuk te houden willen we praktische tips meegeven om je veilig op straat te begeven.

Als je op weg bent naar een koffiehuis, de markt, de speeltuin met de kleinkinderen of tijdens een deugddoende wandeling ben je ook blootgesteld aan een aantal risico’s. Gauwdieven of criminelen die je door misleiding iets willen ontvreemden of iets aansmeren. Om die risico’s te beperken of beheersen kan je volgende zaken in het achterhoofd houden:

 

Ga zo veel als je kan met anderen op stap

  • Ga je toch alleen? Zorg er dan voor dat je een route kiest die je kent, ookal moet je daarvoor een aantal meters verder wandelen.
  • Let erop dat je een gsm-toestel meeneemt dat opgeladen is zodat je kan bellen indien nodig.
  • Zoek plaatsen op met sociale controle, zeker als je de indruk hebt gevolgd te worden.
  • Ben je bijna thuis? Kies dan voor het huis van je buur om aan te bellen in plaats van zo snel mogelijk in je eigen woning binnen te gaan. Zo ben je niet alleen en weten de criminelen niet waar je zelf woont.

Kies ervoor om zoveel mogelijk elektronisch te betalen

  • Let erop dat je je niet laat afleiden tijdens de betaling.
  • Heb je nog nooit elektronisch betaald? Bekijk samen met familie eens de mogelijkheden. Je zal ervan verbaast staan hoe gemakkelijk dat gaat.
  • Kies je toch voor cash? Neem niet teveel geld ineens mee en scherm de inhoud van je portefuille voldoende af.

Wees discreet in het openbaar

  • Let op met wat je vertelt in het openbaar. Anderen kunnen te pas en te onpas meeluisteren. Zeker als je meegeeft wanneer je op vakantie vertrekt, waar je nog naartoe gaat die dag, als je een nieuwe aankoop gedaan hebt zoals een nieuwe laptop of tv, …
  • Scherm je portefuille goed af. Bewaar hem het liefste op de voorkant van jouw lichaam (ofwel door hem in de binnenzak van je jas te stoppen ofwel in je handtas en je handtas met de sluiting tegen je buik te houden).

 

We verwachten zeker geen paranoïde gedrag. Gezonde alertheid zorgt er enkel wel voor dat je geruster kan genieten van een dagje uit.

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s