Nieuws

Publicatiedatum:

Safeonweb

Elke week hoor je wel iets nieuws over iemand wiens bankrekening leeggehaald is, een mail die een virus heeft binnengehaald en alle persoonlijke gegevens gehackt heeft, noem maar op. De online criminelen worden steeds creatiever in hun aanpak en ook wel agressiever.

Hoe weet je of die mail die je net gekregen hebt, effectief van je bank uitgestuurd is? Of dat pakje van BPost dat vastzit, een pakje is dat je echt zelf besteld hebt?  In het artikel over spoofing (http://preventiesenioren.be/nieuws/spoofing-kan-jij-het-herkennen) lees je meer over welke vormen van cybercriminaliteit hiervoor kunnen gebruikt worden.

Wat belangrijk is, is dat je er ook iets mee doet als je ontdekt dat er weer een valse mail circuleert of er weer een klantendienst een rondje aan het bellen is om gegevens los te peuteren. Om die reden is Safeonweb.be opgestart. Een online platform waarop je de laatste meldingen kan vinden die de ronde doen. Niet enkel over boodschappen die in je mailbox terecht komen maar ook valse telefoontjes, whatsapp berichten enz.

Die informatie moet van ergens komen. Ook jij kan je steentje daarin bijdragen. Wist je dat je zelf ook een melding kan maken van zulke verdachte berichten? Je kan dat doen via de website zelf door het incident daar te melden (safeonweb.be). Maar wat nog handiger is, is de Safeonweb app installeren. Dit kan je makkelijk en gratis doen via de AppStore of Google Play.
Via deze app kan je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte blijven. Je kan er ook zelf een melding aanmaken als je met een potentiële fraudezaak in aanraking komt zoals een verdachte e-mail.

De app kan je automatisch meldingen sturen wanneer een bepaalde actie actief is. Storen die meldingen jou, dan kan je ze ook uitzetten en manueel in de app gaan om te kijken. Zo kan je vaak al een antwoord krijgen op jouw vragen of iemand anders waarschuwen voor een nieuw risico.

Welke meldingen kan je zo ontvangen? Er zijn 2 soorten meldingen: nieuws en bedreigingen. De nieuwsmeldingen gaan vooral over actuele cyberbedreigingen binnen België. Vaak krijg je via deze weg ook tips om je online nog beter te beveiligen. De meldingen rond bedreigingen gaan over waarschuwingen specifiek voor jouw thuisnetwerk. Het Centrum voor Cybersecurity ontvangt dagelijks informatie van kwetsbare of geïnfecteerde systemen in België. De app zal regelmatig controleren of je IP-adres voldoende lang ongewijzigd blijft en zal je informeren als er voor jouw IP-adres een melding van virus is binnengekomen. Wat is dat nu eigenlijk zo een IP-adres? Wel dat is zoals je thuisadres maar dan voor je computer. Een IP-adres kan je visualiseren als het adres waarop jouw computer herkend kan worden op het internet.

Op de website van Safeonweb zelf kan je ook veel tips vinden voor enkele vaak voorkomende problemen. Hoe veilig ben jij? Ga het zeker eens testen op https://safeonweb.be/nl/hoe-veilig-ben-jij

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s