Nieuws

Phishing mails, online oplichten door middel van mails

Publicatiedatum:

Phishing mails

Internet criminelen verzinnen steeds nieuwe trucs om je persoonlijke gegevens te bemachtigen. Phishing is één van de nieuwste trucs. Phising is het online oplichten door middel van valse mails, websites of berichten. De oplichter wil gevoelige informatie bekomen zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en kredietkaartnummers. Hij kan deze gegevens nadien misbruiken en/of  je computer besmetten met een virus. Het is veel gemakkelijker voor een cybercrimineel om iemand op een link te laten klikken dan zelf in te breken in de computer of deze computer te hacken. Het verschil tussen gewone/betrouwbare mails en valse/onbetrouwbare mails is moeilijk te onderscheiden. Cybercriminelen doen je echt twijfelen. Deze mails zijn erg misleidend, ze maken bijvoorbeeld het logo van een bedrijf na zodat de mail echt lijkt. De aanvallers doen zich voor als een betrouwbaar persoon en de mail die hij stuurt  ziet er ook geloofwaardig uit. Hierdoor zullen mensen vaak in de val trappen.

Internetcriminelen worden altijd creatiever in hun pogingen om mensen te misleiden. Ze gaan mails sturen die zo overtuigend lijken dat je de bijlagen gaat openen. In die overtuiging beloven ze grote beloningen als je je gegevens achterlaat. Als je niet reageert kunnen ze je bedreigen en gaan ze steeds meerdere kanalen gebruiken zoals WhatsApp en Messenger. Wees steeds waakzaam bij alle berichten die je ontvangt.

Als je je persoonlijke bankgegevens toch hebt doorgegeven, contacteer dan onmiddellijk je bank en blokkeer je kaart via card stop. Verander je codes van je online bankaccount of blokkeer deze onmiddellijk . 

Je kan jezelf het best wapenen tegen computercriminaliteit door de beveiligingssoftware regelmatig te vernieuwen op al je apparaten: mobiele telefoons, tablets, computers,… Deze zijn vaak gemakkelijk te kraken. Beveilig je WIFI-netwerk thuis met sterke wachtwoorden. Hoe langer en complexer, hoe veiliger. Je kan in plaats van een wachtwoord een wachtzin gebruiken. Dit is een lange zin die je gemakkelijk kan onthouden en die veel veiliger is. Het delen van een wachtwoord doe je nooit met anderen.

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en haar operationele dienst Federal Cyber Emergency Team (CERT)  doen een warme oproep naar alle internetgebruikers die een phishing mail ontvangen ze door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Ze willen deze mails onderzoeken aan de hand van een detectiesysteem. Hierdoor kunnen ze maatregelen nemen om de mensen te beschermen tegen phising mails.

CHECKLIST

Om te beoordelen of je een mail kan vertrouwen of niet stel je jezelf best een aantal vragen:

  • Is de mail onverwacht?
  • Is de mail dringend?
  • Ken je de afzender?
  • Vind je de vraag in de mail vreemd?
  • Word je persoonlijk aangesproken?
  • Bevat het bericht veel taalfouten?
  • Probeert de mail je nieuwsgierig te maken?

Als de antwoorden op deze vragen positief zijn, open je de mail dus best niet en verwijder je hem onmiddellijk. 
 

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s