Nieuws

Meisje op laptop

Publicatiedatum:

Kleinkinderen en de gevaren van internet

Grootouders springen de dag van vandaag op regelmatige basis mee in voor de opvang van de kleinkinderen. Veel is anders tegenover vroeger. De tijd van twee tv-zenders en samen puzzelen lijkt al ver achter ons te liggen. Vandaag de dag zien we al baby’s op een tablet naar televisie kijken, peuters spelletjes spelen op de gsm van hun ouders en zijn gameconsoles het meest gegeerde eerste communiegeschenk in plaats van een fiets. Of je het er nu mee eens bent of niet, je zal al wel gemerkt hebben dat dit niet meer weg te denken valt bij de jongste generatie. Ze groeien op in een hele andere wereld, waarbij het digitale een belangrijk onderdeel is geworden. Het lijkt allemaal heel onschuldig, al kan je er best bewust mee omgaan, want er zijn wel wat risico’s aan verbonden.

Veel kleine kinderen mogen zonder toezicht de tablet of gsm gebruiken. Op die manier worden ze soms ook blootgesteld aan minder gepaste beelden die dan mogelijks op het scherm verschijnen. Mocht je dit willen voorkomen, is in eerste instantie toezicht zeker belangrijk wanneer je kleinkinderen op jouw tablet of gsm aan de slag gaan.

Als je geen tijd hebt om altijd bij je kleinkinderen te zitten wanneer ze op het internet surfen. Dan zouden deze tips je kunnen helpen om ze toch veilig het internet te laten gebruiken:

  • Zorg ervoor dat je een wachtwoord of cijfercode gebruikt om toegang te krijgen tot jouw tablet of gsm. Geef deze zeker niet door aan je kleinkinderen. Ze onthouden beter dan je denkt ;-). En zo hebben ze altijd je toestemming nodig om je tablet te gebruiken.
  • Kinderen zijn gek op YouTube. Er bestaat sinds kort ook een variant voor kinderen: YouTube Kids. Deze is gescreend op kindvriendelijke filmpjes. Er kan dus geen reclame tussen komen die niet relevant of ongeschikt is voor jonge kijkers. Je kan dit installeren als app en dan kunnen ze zonder gevaar filmpjes bekijken. Ook de app van Ketnet is een veilige optie. Door de leeftijd van je kleinkinderen in te stellen, kunnen ze enkel kijken en gamen op maat van hun leeftijd.
  • Mocht je niet akkoord zijn met het gebruik van tablets voor filmpjes en internet, kan je toch schermtijd aanbieden in de vorm van educatieve apps. Deze apps leren kinderen op een speelse rekenen en lezen. Zelfs puzzelen kan je op je tablet tegenwoordig. Let op dat je geen betalend abonnement afsluit als je dat niet wenst. Toch zijn er heel wat gratis apps te verkrijgen. Veel kinderen van de lagere school zijn aangesloten bij Bingel, een educatief programma om leeftijd gerelateerd te oefenen voor school. Vraag aan de ouders wat de gebruikersnaam en wachtwoord is en ga samen met je kleinkind aan de slag.
  • Veel oudere kinderen gaan ook na school verder online communiceren met klasgenoten. Dit geeft gevaar voor Cyberpesten. Meer tips kan je hierover vinden bij www.veiligonline.be. Een website die ontwikkeld is door Childfocus en de Gezinsbond.

Bepaal je eigen standpunt i.v.m. schermtijd en welke schermen gebruikt mogen worden. Dit kan verschillen met het standpunt van de ouders. Communiceer en bespreek dit standpunt. Een kleinkind weet heel goed dat er andere regels gelden thuis of bij de grootouders. Dit is prima. Duidelijkheid scheppen en consequent handelen kan jullie hierbij ondersteunen.

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s