Nieuws

Publicatiedatum:

Hoe dieven corona gebruiken als een werkwijze om aan jouw waardevolle spullen te geraken

In een vorig artikel kon je tips terugvinden om te vermijden dat dieven gebruik zouden maken van jouw afwezigheid om een diefstal te plegen in jouw woning. We kunnen diefstallen vermijden door een bewoonde indruk te geven, alles goed af te sluiten, etc. Aangezien we allemaal tijdens deze lockdown periode vaker thuis zijn, zouden er dus minder diefstallen moeten plaatsvinden?

Jammer genoegen merken we dat dieven niet zozeer een andere job gekozen hebben, ze hebben een andere werkwijze om aan hun geld of juwelen te geraken. Ze kiezen deze keer steeds vaker voor een diefstal met list. Dat wil zeggen dat mensen zich uitgeven voor iemand anders, bijvoorbeeld een verpleegkundige die een coronatest wil afnemen, en op die manier jouw woning binnengaan en zo gemakkelijker waardevolle bezittingen kunnen stelen.


Vandaar geven we graag een aantal tips om je tegen zo’n diefstal met list te beschermen:

 

  • Het zijn zeker niet altijd verpleegkundigen. In Brussel was er een bende die zich uitgaven als federale medewerkers die controles deden van woningen om te bekijken of de huidige maatregelen gevolgd werden. Het kunnen evenzeer politieagenten zijn die komen ‘controleren’ of er niet meer dan het toegelaten aantal mensen zich in huis bevinden. Dieven zijn heel vindingrijk dus de lijst met mogelijke listen is onuitputtelijk. Wees dus alert voor alle mensen die thuis bij jou langskomen zonder aangekondigd te zijn.
     
  • Vraag gerust een dienstkaart van de persoon die voor jou staat. Om het nog sterker te maken mag je vragen om naast de dienstkaart ook een identiteitskaart te zien. Dienstkaarten zijn namelijk gemakkelijker na te maken en worden vaak voorzien van valse gegevens. Als je kan vergelijken met een identiteitskaart heb je een dubbele controle.
     
  • Dieven die binnendringen met een list zijn vaak met meerdere personen. Eén persoon om je af te leiden en de andere persoon om te gaan stelen.
     
  • Zorg ervoor dat je steeds bij de personen blijft die bij jou in huis zijn. Begeleid ze ook na het bezoek naar buiten. Laat je niet verleiden door hun vriendelijk verzoek om zelf te blijven zitten aangezien ze de weg naar buiten wel zullen vinden. Zeker in coronatijden is het aan te raden om onbekenden niet zomaar binnen te laten als ze geen afspraak hebben. Gebruik gerust het voorwendsel dat jouw zoon/dochter binnen zit en je daarom geen extra mensen kan binnen laten vandaag. Vraag hen naar hun gegevens zodat je hen kan contacteren om op een andere dag een afspraak te maken. Mensen met slechte bedoelingen zullen zeker nooit hun gegevens achterlaten.

Wees waakzaam en contacteer zeker politie/buren/familie bij zulke bizarre bezoeken.


Bronnen:
https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas
https://www.facebook.com/ZPZ5344/

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s