Nieuws

Publicatiedatum:

Genieten van een ritje op de fiets

Met het mooie weer in aantocht zijn er heel wat mensen die hiervan profiteren door allerlei verplaatsingen met de fiets te doen. Alleen is fietsdiefstal een vorm van “kleine criminaliteit” die vaak voorkomend is. Door het grote risico op diefstal zouden mensen hun fiets aan de kant willen laten staan om zo een fietsdiefstal te vermijden. Tijd dus om de fietsdieven te slim af te zijn en te genieten van een fietstocht met het mooie weer in aantocht!

Ten eerste raden we aan om te investeren in een goede fiets om op die manier veilig op de baan te gaan. Ga zeker ook jaarlijks op controle om je remmen en banden na te laten kijken en om je fietsketting te laten smeren.

Heb je problemen met je evenwicht? Overweeg dan om een driewieler of een ‘trike’ aan te kopen (zie foto). Dat is een fiets met 3 wielen waardoor je meer stabiliteit hebt tijdens het fietsen. Door een lage en ruime instap kan je moeiteloos op en af de fiets stappen.

Zoals iedereen weet is het gebruik van een slot een eerste belangrijke stap om een fietsdiefstal te voorkomen. Het feit dat je fiets al vast gemaakt is zorgt er in veel gevallen al voor dat jouw fiets niet het gemakkelijkste object zal zijn om te stelen. Gebruik bij voorkeur een discusslot (zie foto). Door de ronde vorm en de kleine beugelopening is het amper mogelijk om de beugel open te breken of door te snijden.

Om dieven helemaal af te schrikken gebruik je best nog een tweede slot, dat je vastmaakt aan een vaststaand object (zoals een muuranker, een fietsenrek, een paal of wat je in de buurt kan vinden). Verbind het slot door het door je wiel, langs het frame en door het vaststaand object te halen. Op die manier staat je fiets op verschillende plaatsen verankerd. Als je je fiets enkel vastmaakt aan je voor- of achterwiel is het voor een dief gemakkelijk om enkel dat voor- of achterwiel er af te halen en de rest van de fiets te stelen. Een dief steekt helemaal niet graag veel tijd in het stelen van een fiets, vandaar zijn 2 sloten op 1 fiets al meteen een hele afknapper, zeker wanneer je fiets niet alleen via je wiel verankerd staat.

Laat je fiets verder op een zichtbare plaats achter waar veel mensen zijn. Vermijd wel plaatsen waar alleen voorbijgangers zijn. Mensen die wandelen zullen minder letten op gestalde fietsen en eventuele fietsendieven. Er bestaan tegenwoordig wel heel wat bewaakte fietsenstallingen. Dat blijft de beste keuze om je fiets veilig achter te laten.

Een laatste maatregel om fietsdiefstal te vermijden is het registreren van je fiets door er je rijksregisternummer in te graveren. Door een graveersticker valt de registratie van je fiets extra op, waardoor jouw fiets als minder aantrekkelijk aanzien wordt om te stelen.

Als je toch alle maatregelen genomen hebt en je fiets wordt alsnog gestolen, dan kan je hiervan aangifte doen in een politiekantoor.

Veilig fietsplezier de komende zomermaanden!

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s