Nieuws

Publicatiedatum:

Enkele tips voor een veilig gebruik van social media

Sociale media wordt alsmaar populairder bij de senioren. Uit cijfers van de Digimeter, die het gebruik van digitale media in kaart brengt, blijkt dat maar liefst vier op de tien 65 plussers facebook gebruikt. Nu we alsmaar actiever worden op sociale media zijn enkele veiligheidstips dan ook geen overbodige luxe.

Een officiële etiquette voor sociale media bestaat er gelukkig niet. Maar is het wel aan te raden om zoveel online te zetten? Wat deel je beter niet? We delen allemaal graag leuke foto’s en informatie met familieleden en vrienden. Met enkele simpele tips kan je een stuk veiliger omgaan met wat je deelt.

Het begint al met een sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord bevat een mix van cijfers, kleine letters en hoofdletters. Een tip is bijvoorbeeld om een motiefje op je toetsenbord te nemen: een vierkant, ruit, een letter, ... . Voorbeeld: vertrek vanaf de 5 en teken een 'Z', waarbij je grote en kleine letters afwisselt. Je wachtwoord wordt dan '5§7yGvBn'.

Ook een portie gezond verstand is belangrijk. Ga bijvoorbeeld niet in op mails waarin je een erfenis belooft wordt. Cybercriminelen verzinnen steeds nieuwe manieren om je via e-mail of telefoon op te lichten. Criminelen kunnen via email je persoonlijke gegevens vragen om hier vervolgens misbruik van te maken. Bijvoorbeeld met de inloggegevens van je bank geld van je rekening halen. Je bank zal je nooit om persoonlijke gegevens vragen via email of telefoon. Geef deze dus nooit ongeacht de situatie. Een andere poging die criminelen kunnen ondernemen is via e-mails een link doorsturen waar je op moet klikken. Nadat je op de link klikt, wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op je computer geïnstalleerd.

Kies bewust na over wie je als facebook vriend aanvaardt en wees zuinig met foto’s. Op een foto valt meer te zien dan je zou denken, zo kan je bijvoorbeeld foto’s van je interieur en huis online zetten waarin zichtbaar is wat je allemaal van waarde hebt staan en hoe ze eventueel kunnen binnenbreken. Ondanks heel wat waarschuwingen van de politie, blijven mensen nog regelmatig online posten dat ze hun koffers aan het pakken zijn om op vakantie te gaan. Met zo'n bericht op Facebook geef je inbrekers de boodschap: kom gerust kijken, ik ben er niet! Vergeet niet dat iedereen op sociale media kan, ook mensen met slechte bedoelingen.

Bij elk bericht of foto die je post kan je aan de privacy instellingen sleutelen. Als je een bericht aan het typen bent zie je naast de knop ‘Plaatsen’ een pictogram in de vorm van een tandwiel. Hiermee kan je je privacy instellingen aanpassen. Je kan kiezen voor vrienden, openbaar, specifieke vrienden of alleen ik. Het is aan te raden om ‘Vrienden’ te selecteren. Zo zien enkel je vrienden op je facebook je bericht en die ken je want die heb je zelf aanvaardt.

Bron

  • https://www.vacature.com/nl-be/carriere/groeien/7-tips-om-een-ijzersterk-wachtwoord-te-verzin- nen-en-te-onthouden
  • https://computertotaal.nl/artikelen/internet-thuis/10-tips-voor-een-veilig-gebruik-van-social-media- 63814/?article-page=3
  • https://veiliginternetten.nl/themes/basisbeveiliging/situatie/ik-vertrouw-een-e-mail-niet//?type=p

Elektrische fietsen: handig! Maar wees bewust van de risico’s