Skip to main content
Home Provincie Limburg

Main navigation

  • Home
  • Preventietips
  • Nieuws
  • Contact

Senioren en veiligheidSeniorenquiz

crimecontrol

Bestel een opleiding

Aan de telefoon

De telefoon is helaas een ideaal middel voor mensen met slechte bedoelingen om informatie in te winnen over jouw situatie. Door gewoon al de telefoon op te nemen geef je hen belangrijke informatie: er is iemand thuis. Hoe bescherm je jouw privacy zo goed mogelijk aan de telefoon?

balloon

Praten is zilver, luisteren is goud

Neem je telefoon liever op met een korte en beleefde ‘Hallo, met wie spreek ik?’ Zo verraad je niet meteen jouw naam en geef je de beller de gelegenheid om zich eerst voor te stellen. 

Je hoeft nooit te vertellen dat je alleen thuis bent. Gebruik gerust een smoes zoals ‘mijn man is net even in de tuin’ of ‘mijn zoon komt hier net binnen, ik moet ophangen’ als je het gesprek wil afbreken. 

Belt men voor een enquête? Blijf dan discreet over persoonlijke onderwerpen zoals welke waardevolle spullen je bezit, wanneer je op vakantie gaat etc. Ook verkooppraatjes wimpel je best meteen af. Ben je toch geïnteresseerd, vraag dan om informatie via post te sturen zodat je alles later rustig kan bekijken voor je beslist.

Als een onbekend persoon jouw telefoonnummer vraagt, stel dan voor om zelf contact te nemen en vraag op welk nummer dat kan. Word je regelmatig telefonisch lastiggevallen of krijg je veel ‘verkeerd verbonden’ oproepen? Aarzel dan niet om dit te melden aan de politie. 

Op je voicemail blijf je best zo algemeen mogelijk. Vermeld zeker niet de reden van je afwezigheid (vakantie, ziekenhuisopname,...) of tot wanneer je nog afwezig zal zijn.

gsm

Altijd bij de hand

In de nieuwste gsm’s kan je makkelijk de belangrijkste nummers programmeren, zodat je ze zelf niet meer hoeft in te toetsen elke keer. Neem ook je voorzorgen mocht de techniek het laten afweten: hou een papier met alle nuttige telefoonnummers binnen handbereik.

Waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen? Spreek met enkele vrienden en familieleden af om een telefooncirkel te vormen. Daarbij bel je elkaar beurtelings elke dag of op afgesproken tijdstippen. Als de cirkel onderbroken wordt, weet de rest dat er iets aan de hand is.