Nieuws

Publicatiedatum:

Whaling

De coronacrisis en de daarbij horende lockdownperiodes brengen voor iedereen gevolgen met zich mee. Ook voor criminelen. Zij worden namelijk gedwongen tot het vinden van andere manieren om criminaliteit te plegen, aangezien de meerderheid van de bevolking bijna altijd thuis is en zeker s ’nachts amper buitenkomt. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke stijging in de internetcriminaliteit.

Phishing is een criminele actie via het internet, waar nu ook al een variant op verschenen is. Dit nieuwe fenomeen, ‘whaling’ genaamd, is een vorm van internetcriminaliteit waarbij een oplichter zich voor gaat doen als een voor jouw bekende persoon, zoals een kind of kleinkind. In zo’n geval zal de oplichter dan in naam van bijvoorbeeld je dochter of kleinzoon je een bericht sturen met een andere telefoonnummer waarbij ze vermelden dat hun gsm kwijt of kapot is. Hierop volgend zal er dan gevraagd worden om snel geld over te schrijven met een excuus, zoals dat ze tijdelijk zelf niet aan hun rekening kunnen en het later zullen terugbetalen. In werkelijkheid zal dit niet gebeuren en zal de oplichter er snel met het geld vandoor zijn.

Echt nieuw is whaling niet. Voorheen werd het bijna uitsluitend via e-mail uitgevoerd, maar recent is er dus een opmars in dit criminaliteitsfenomeen via Whatsapp en Facebook (Messenger).

We geven enkele tips mee in geval je denkt slachtoffer te zijn van deze vorm:

  • Volg je gevoel. Een aantal vragen die je jezelf kan stellen:
    • Herken je het taalgebruik?
    • Zou jij echt de eerste persoon zijn die aangesproken zou worden voor hulp bij geldzaken?
    • Zou die persoon dat vragen op deze manier?

Indien je op deze vragen ‘nee’ antwoordt, ga dan niet in op het verzoek.

  • Bel deze persoon op. Enkel op deze manier kan je helemaal zeker zijn dat je niet opgelicht wordt. Indien er niet wordt opgenomen, maar wel vermeld wordt dat het geld hoogdringend moet betaald worden, wacht je best totdat je de persoon rechtstreeks of aan de telefoon gesproken hebt.
  • Een preventieve tip is om af te spreken met je kinderen en/of kleinkinderen dat ze de vraag om geld te lenen nooit mogen stellen met een sms of whatsappbericht, en dat ze best bellen of langskomen om het persoonlijk te vragen.

 

Bronnen:

https://www.politie.be/5853/vragen/criminaliteit-op-het-internet/wat-is-whaling

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210316_92937040

Verkeersagressie

Verkeersagressie

Vertegenwoordigers, vrachtwagenchauffeurs, vuilnisophalers… allemaal beroepen waar werknemers vaak de baan op moeten en in sommige gevallen geconfronteerd worden met het agressief gedrag van andere weggebruikers. Maar ook de gewone chauffeur of fietser die occasioneel een ritje maakt loopt het risico hier vroeg of laat mee in aanraking te komen. 

Rookmelder batterij vervangen

Brandpreventie

Heel wat nieuwe technologieën maken het ons de laatste jaren een stuk makkelijker, zowel voor senioren als de beroepsbevolking. Denk maar aan de PC, tablet & smartphones waar we in een klik kunnen te weten komen wat er elders in de wereld aan het gebeuren is.