Nieuws

Veilig barbecueën

Publicatiedatum:

Veilig barbecueën

Nu de zomer in het land is, worden de barbecuetoestellen overal buiten gehaald. Toch is zo’n gezellig samenzijn met vrienden en familie niet altijd zonder gevaren. Jaarlijks zijn er tussen de 5000 en 6000 gevallen bekend van mensen die zich verbranden tijdens het barbecueën. Daarbij gaat het over kleine brandwonden van opspattend vet, het vastnemen van een hete spies tot een brand van een tuinhuis of woning.

Oscar vzw, een nazorg- en onderzoekscentrum voor brandwonden en littekens heeft naar aanleiding daarvan een campagne opgestart “Veilig barbecueën. Wie bakt is BOB”. Daarbij geven ze enkele praktische tips mee om veilig te barbecueën.

TIEN VUISTREGELS BIJ HET BARBECUEËN

  1.  Zorg ervoor dat je nuchter bent tijdens het barbecueën. Alcohol maakt mensen minder alert enerzijds en anderzijds kan het ook zorgen voor een steekvlam. Na het bakken of tijdens het eten kan er natuurlijk wel gedronken worden. 

  2. Start met een proper barbecuestel. Oude vetvlekken kunnen bij het aansteken onmiddellijk vuur vatten. 

  3. Stel je BBQ op een vlakke ondergrond, uit de buurt van een tuinhuis of struiken en zorg ervoor dat hij stabiel staat en niet kan omwaaien door de wind. 

  4. Barbecue nooit binnen. 

  5. Stel je toestel niet vlak onder een parasol. Gensters kunnen die in een mum van 
tijd omvormen tot een brandende toorts. 

  6.  Houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Vermijd dat spelende kinderen een 
bal of ander speeltuig op het vuur kunnen doen belanden. 

  7. Houd een emmer zand én een emmer water of tuinslang in de buurt. Het zand 
dient om brandende voorwerpen die op het gras vallen te blussen, het water om 
het brandende toestel zelf te doven. 

  8. Gebruik nooit aanmaakvloeistof. Er komt namelijk een gaswolk vrij bij het 
openen van een fles en dat kan op zijn beurt een steekvlam veroorzaken. Je kan 
wel aanmaakblokjes gebruiken. 

  9. Gebruik houten spiezen om het vlees aan te rijgen. Metalen spiezen gloeien veel 
harder en kunnen je vingers verbranden. 

  10. Bak niet in bloot bovenlichaam. Opspattend vocht uit een geprikte worst kan je 
al verbranden. Vermijd synthetische kleren. Die smelten in je lichaam. Bakken gebeurt het best in een barbecueschort. 

     

 

ZEVEN TIPS VOOR ALS IEMAND ZICH VERBRANDT

  1. Houd een blusdeken bij de hand. Je bewaart het best in de keuken zodat je er meteen naar kan teruggrijpen in geval van nood. Werp bij brand het deken over de persoon die in brand staat. Zonder branddeken rol je best je lichaam over de grond om de vlammen te doven. Water over het slachtoffer gooien kan ervoor zorgen dat de kleren in de wonde gaan kleven.
  2. Eerst water en de rest komt later. Gebruik voor het uitspoelen van de wonde best minstens 20 minuten onder stromend lauw water. Koud water geeft een shockeffect alleen is dan enkel de opperhuid afgekoeld en kan de wonde binnenin nog verder blijven goeien en schade aanrichten.
  3. Is je brandwonde kleiner dan een 2 euro stuk? Behandel het dan thuis door flamigel te smeren.
  4. Is je brandwonde groter dan 2 euro? Ga dan naar de huisarts.
  5. Is je brandwonde groter dan je eigen hand? Ga dan naar het ziekenhuis of bel de hulpdiensten. Dat doe je ook best als de brandwonde volledig rond je vinger of hand zit. Op die manier kan de doorbloeding van dat lichaamsdeel in het gedrag komen.
  6. Als je kleren mee verbrand zijn, trek ze er niet af. Je kan er immers ook de verbrande huid mee aftrekken. Laat dit doen door een dokter of in het ziekenhuis.
  7. Het noodnummer bij brand is 112.

tips

Bron: http://www.nieuwsblad.be , http://www.veiligbarbecuen.be en http://www.oscare.be

1 dag niet

Wist je dat er in België meer dan 200 woninginbraken per dag worden gepleegd?