Nieuws

Publicatiedatum:

De babbeltruc

Een babbeltruc is een smoesje waarmee oplichters proberen mensen te beroven. Onbekenden bellen bij jou aan en gebruiken dan een smoes om binnen te komen. Het zijn bijvoorbeeld mensen die zich valselijk uitgeven voor medewerkers die de meterstand van electriciteit en aardgas komen opnemen. De oplichters zien er vaak heel betrouwbaar uit en zijn meestal heel hulpvaardig. Eens ze bij jou binnen zijn, stelen ze je geld of andere waardevolle bezittingen.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van de babbeltruc? Afhankelijk van waar je woont komt Eandis of Infrax éénmaal om de twee jaar langs om effectief de meterstanden op te nemen. Niet iedereen die zich dus aanmeldt heeft slechte bedoelingen. Hoe kan je dan een oplichter herkennen?

  • Wees voorzichtig bij het openen van de deur, ook wanneer je ziet dat de medewerker een outfit draagt met het logo van het bedrijf. Deze jassen met logo zijn immers gemakkelijk na te maken.
  • Laat geen medewerkers binnen tijdens het weekend of buiten de kantooruren. De meteropname gebeurt altijd tijdens de werkweek en op gewone kantooruren.
  • Vraag gerust een dienstkaart in combinatie met een identiteitskaart. Wanneer ze deze niet kunnen voorleggen, raden we aan om de medewerker geen toegang te verschaffen tot jouw woning.
  • Weet dat medewerkers van nutsmaatschappijen nooit om geld zullen vragen. Het opnemen van de meterstanden is gratis. - Loop niet mee naar buiten. Vaak komen oplichters immers met z’n tweeën en kan de andere persoon dan het huis binnen dringen.
  • Laat de onbekende nooit alleen rondlopen in uw woning. Laat hem voorgaan en loop achter hem om mee te gaan wanneer hij/zij de meterstanden gaat opschrijven.
  • Wek de indruk dat je niet alleen thuis bent door bijvoorbeeld even naar boven

Mocht te roepen wanneer je het bezoek niet vertrouwt. je toch slachtoffer worden van een babbeltruc, doe dan aangifte bij de politie!

Bron + foto: https://www.inbraaksafe.be/wat-is-de-babbeltruc/  
http://www.lokalepolitie.be/sites/5355/images/preventie/dml_fldr_nl_07_web_besafe.pdf

De wijkagent

Misschien herinneren sommigen zich het beeld van de ‘champetter’, de persoon die iedereen kende en heel aanwezig was in de straat.

Carjacking

Een dag naar Antwerpen, een bezoek aan Brussel, met de wagen ben je erg snel. Alleen kan het ook risico’s inhouden...

Omgaan met frustraties, irritaties en agressie van mensen met Dementie

Dementie brengt bij mensen die aan de ziekte leiden een hele resem gedragingen te weeg, sommigen net iets minder aangenaam.