Nieuws

Phising

Publicatiedatum:

Cybercriminaliteit

Vele krantenkoppen beweren dat er in Limburg meer en meer sprake is van cybercriminaliteit. Het gaat daarbij soms om kleine bedragen, maar gemiddeld zijn mensen bijna 4000€ kwijt.

De vraag is, hoe vatbaar ben jij voor phishing?

Via de website van Radio 2, waar ze een week lang onderzoek gedaan hebben naar phishing, kan je een test doen om te bekijken hoe vatbaar je bent: https://radio2.be/artikels/hoe-vatbaar-ben-jij-voor-phishing-doe-de-test

En nee, dit is geen verdachte link. Je mag er gerust op klikken om de test te doen 😊.

Maar hoe ben je zeker dat de link niet verdacht is?

  • Als de webpagina begin met https:// is het meestal een betrouwbare link. De ‘s’ achteraan staat voor ‘safe’.
  • Als de webpagina schrijffouten bevat dien je extra alert te zijn
  • Als er opdringerig taalgebruik is, laat je dan niet verleiden. Zaken zoals: “klik snel om het resultaat te zien” of “klik door om je gegevens zo snel mogelijk aan te passen” willen je ertoe aanzetten om snel te handelen
  • Zorg voor internetbeveiligingssoftware. Je kan altijd eens minder alert zijn en toch een bepaalde link open klikken. Door een software te installeren kan je je toch beschermen als er schadelijke berichten doordringen tot je computer.

Brandveiligheid first!

De wintermaanden staan gelijk aan sfeer en gezelligheid. Een kerstboom hier, een lichtje daar. We kijken er allemaal naar uit om na sinterklaas ein-de-lijk onze kerstboom te zetten en het huis te versieren met kerstlichtjes, kaarsen, …  Wees echter ook voorzichtig, want een ongeluk is snel gebeurd! Een onveilige kerstboom of kerstversiering kunnen in enkele seconden voor veel gevaar zorgen.

Daar zijn de donkere wintermaanden weer… en ook de inbrekers!

Op 31 oktober ging de wintertijd in en dus ook kortere dagen. Dit samen met de feestdagen in het vooruitzicht, is dé periode van woninginbraken weer aangebroken!

Zet dieven schaakmat

Uit cijfermateriaal van de politie blijkt dat het aantal diefstallen uit voertuigen stijgt. Dieven spitsen zich meer en meer toe op het ontvreemden van waardevolle spullen, zoals de autoradio en gps.