Nieuws

Publicatiedatum:

Blijf in beweging, doe het veilig!

Ook dit jaar organiseert het Expertisecentrum Val-en fractuurpreventie Vlaanderen, het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s van 23 t.e.m. 29 april 2018 voor de 7de keer ‘de Week van de Valpreventie’.

In deze week wordt de focus op actief bezig zijn en dit op een veilige manier nog eens extra in de verf gezet. De campagneweek heeft als doel ouderen, hun familie en alle gezondheidszorg-en welzijnswerkers in Vlaanderen te sensibiliseren en te informeren over val-en fractuurpreventie.

Allerlei verenigingen, organisaties, woonzorgcentra,.. die in contact komen met 65-plussers worden aangesproken om iets te doen rond deze problematiek.

Start alvast vandaag. Want het doel van de week is : hoe blijf ik nu veilig en zoveel mogelijk in beweging? Een aantal tips:

  • Blijf in beweging : Het is zeer belangrijk van te blijven bewegen. Het zorgt ervoor dat je fit blijft en verbetert je evenwicht, spierkracht, mobiliteit,.. waardoor je je zelfzekerder zal voelen en de kans op vallen ook verkleint.
    De bewegingsdriehoek kan een hulpmiddel zijn: http://www.valpreventie.be/Portals/Valpreventie/Afbeeldingen/WvdV/2018/2018_EVV_Bewegingsdriehoek.pdf
  • Ga voor een veilig huis.
  • Kies voor goed schoeisel en draag zorg voor je voeten
  • Draag zorg voor je ogen zodat je alles goed kan zien.
  • Wees voorzichtig bij het rechtstaan
  • Let op met medicatie
  • Eet evenwichtig en gezond
  • Of surf naar de site http://www.valpreventie.be, doe mee en maak kans op een award!

Bron: www.valpreventie.be, https://www.gezondleven.be

oudermishandeling

Ouderenmis(be)handeling

We kunnen verschillende vormen van ouderenmishandeling onderscheiden, afhankelijk van de vorm van geweld.

Ziekenhuiscriminaliteit

Iedereen komt wel eens in aanraking met een ziekenhuisbezoek, mogelijk als bezoeker of als patiënt. Dit zorgt ervoor dat ziekenhuizen dagelijks te maken krijgen met talloze personen die over de vloer komen.

Phishing mails, online oplichten door middel van mails

Phishing mails

Internet criminelen verzinnen steeds nieuwe trucs om je persoonlijke gegevens te bemachtigen. Phishing is één van de nieuwste trucs. Phising is het online oplichten door middel van valse mails, websites of berichten.